Search

بیل گیتس و بخش کشاورزی

  1. Home
  2. »
  3. خبرها و رویدادها
  4. »
  5. بیل گیتس و بخش کشاورزی

بیل گیتس را با مایکروسافت، فنآوری و ثروت عظیم می‌شناسیم. اما او و همسرش در سال‌های اخیر، صدها هزار هکتار اراضی کشاورزی در بیست ایالت امریکا خریده‌اند.
بیل گیتس را با مایکروسافت، فنآوری و ثروت عظیم می‌شناسیم. اما او و همسرش در سال‌های اخیر، صدها هزار هکتار اراضی کشاورزی در بیست ایالت امریکا خریده‌اند. علاقۀ بیل گیتس به مزرعه‌داری ناشی از چیست؟ گیتس سرمایه‌گذار حرفه‌ای و آشنا با بازارهای مالی است. چرا به سرمایه‌گذاری در بخش محافظه‌کار کشاورزی روی آورده است؟ چرا گیتس می‌خواهد در سبد دارایی‌های خود، سرمایه‌گذاری در زمین‌های کشاورزی را که به اندازۀ سرمایه‌گذاری در سهام سنتی بی‌ثبات نیست، اضافه کند؟ بیل گیتس باید معتقد باشد که تکنولوژی جدید (agri_tec) در زمینه استفادۀ گسترده از علم بذر (بذرهای اصلاح‌شده ژنتیکی)، سوخت‌های زیستی، صرفه‌جویی در مصرف آب و سایر نهاده‌ها، اتوماسیون، مقاومت در برابر بیماری‌های گیاهی و دامی، بیوگاز، نقشه‌برداری از زمین‌های کشاورزی، واکسن‌های جدید دامی، تغییر ذائقۀ مصرف‌کنندگان، … به نرخ‌های بازده بالا منتهی می‌شود. بیل گیتس جلوتر از زمانه خود، با سرمایه‌گذاری عمده در مزارع کشاورزی و استفاده از تکنولوژی روز می‌خواهد روش‌های سنتی مالکیت، بهره‌برداری و سود از زمین‌های کشاورزی را تغییر دهد.
سرمایه‌گذاری گیتس در زمین‌های کشاورزی امریکا بی‌شک دیگران را تشویق می‌کند تا زمین‌های کشاورزی را به عنوان فرصت‌های سرمایه‌گذاری هوشمند تلقی کنند. او می‌خواهد مفهوم فصل زراعی بد را در چارچوب مفاهیم بازار سرمایه تغییر دهد. حتما گیتس آخرین کسی در امریکا نیست که این فرصت را شناسایی کرده، و حضور او باعث خواهد شد که افراد بیشتری به زمین‌های کشاورزی به مثابه ابزار سرمایه‌گذاری و “طبقه‌ی دارایی” جدید نگاه کنند.
آثاری از توجه سرمایه‌گذاران ایرانی به اراضی کشاورزی مشاهده شده است. این بدآن معناست که غیر از زمین و ساختمان، اهالی بازار سرمایه ایران هم به طبقه دارایی جدیدی در بازار، یعنی اراضی کشاورزی، توجه کرده‌اند. آینده نشان خواهد داد که آیا این تحول به نفع کارایی بیشتر بخش کشاورزی و ارتقای رفاه کشاورزان است و یا باعث سفته‌بازی و افزایش قیمت محصولات کشاورزی خواهد شد.
در مورد متن بالا، دوستی به نام علی‌رضا پیام زیر را ارسال کرده است.

روش‌های بسیار مختلفی برای اندازه‌گیری ثروت یا درک معنای ثروت از دیدگاه‌های مختلف وجود دارد. یک نگاه آن است که به ترازنامه‌ها، حساب‌‌های بانکی، یعنی فقط و فقط به دارایی‌ها توجه کنیم. نگاه دیگر آن است که ببینیم با دارایی‌های فرد، چه میزان قدرت و نفوذ در اختیار او قرار می‌گیرد؛ یا این‌‌که چگونه می‌تواند از طریق ثروت و دارایی‌های خود بر دنیای اطرافش و آینده آن تأثیر بگذارد و یا حتی شرایط را کنترل کند.

بیل گیتس اکنون می‌تواند از این توانایی برخوردار شود که با عدم تولید روی اراضی کشاورزی خود و یا با انتخاب کشت خاصی روی زمین‌های کشاورزی خود بر قیمت کالاهای اساسی کشاورزی (commodities) و بازارهای آتی محصولات کشاورزی تأثیر بگذارد. با دستکاری قیمت کالاهای اساسی کشاورزی و بازارهای آتی محصولات کشاورزی، منافع مالی بزرگی حاصل می‌شود.

در عین حال، بیل گیتس با کنترل بخش‌های وسیعی از بارورترین زمین‌های‌کشاورزی امریکای شمالی، ممکن است این فرصت را بیابد که با ایجاد انواع جدیدی از ابزار مشتقه ریسک‌ها را پوشش دهد و اهداف تجاری جدیدی را ترویج دهد.

به هر حال، بیل گیتس هم به دانش و هم به پیشرفت‌های جدید در بیوتکنولوژی، مهندسی ژنتیک و فناوری نانو دسترسی دارد و می‌داند که این فناوری‌ها به‌زودی در دسترس خواهند بود. چنین پیشرفت‌هایی این امکان را فراهم می‌آورند که از این زمین‌های کشاورزی برای کشت صنعتی در مقیاس‌ بزرگ از ارگانیسم‌های اصلاح‌شده ژنتیکی (گیاهان، قارچ‌ها، جلبک‌ها، تک‌یاخته‌ها، انواع مختلف موجودات ریز و درشت) برای تولید مواد بسیار ارزشمند نانویی مهندسی‌شده استفاده شود؛ تولید در مقیاس صنعتی از محصولاتی که تا امروز فقط به مقادیر کم در شرایط آزمایشگاهی با صرف هزینه‌های هنگفت تولید می‌شده است.

اگر این اتفاق بیفتد، عصر جدیدی در صنایع نانو آغاز خواهد شد که پیامدهای غیرقابل تصوری برای آیندۀ بشریت و زیست کرۀ زمین خواهد داشت. چنین پیشرفت‌هایی در صنعت داروسازی و صنایع وابسته نیز انقلابی ایجاد خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیوگرافی دکتر حسین عبده تبریزی

حسین عبده تبریزی در سال ۱۳۳۰ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۵۲، همزمان مدرک کارشناسی مدیریت از مدرسه‌ی عالی بازرگانی و کارشناسی زبان انگلیسی از مدرسه‌ی عالی ترجمه را دریافت نمود. در سال ۱۳۵۳، تحصیلات خود را در رشته‌ی مدیریت بازرگانی در مرکز مطالعات مدیریت ایران (وابسته به دانشگاه هاروارد) در سطح کارشناسی ارشد ادامه داد و تحصیلات عالی خود را در سطح دکترای رشته‌ی امور مالی و بانکداری در مدرسه‌ی عالی بازرگانی منچستر در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.

سابقه‌ی تدریس دکتر عبده به سال ۱۳۵۴ بازمی‌گردد. از آن زمان تاکنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور استاد مدعو بوده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه‌ی طباطبایی، مؤسسه‌ی عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه و دانشگاه امام صادق (ع) تنها برخی از مؤسساتی است که دکتر عبده در آنها به تدریس دانش مالی پرداخته است.

حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی شامل حل‌وفصل بانکی، مدل‌هاي كنترل ريسك، نظارت بر بازارهای سرمایه، معرفت‌شناسی مالی، تأمین مالی بخش مسکن و مالی رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران است.

دکتر عبده تبریزی مترجم کتاب‌های فیزیک مالی، خطر و بازده، ارزشيابی، مدیریت مالی (دو جلد)، مبانی بازارها و نهادهای مالی (دو جلد) و چندین کتاب دیگر است. وی هم‌چنین مؤلف کتاب‌های بازار آتی، مالی املاک و مستغلات، مالی شرکت‌ها (دو جلد)، افته‌هایی در مدیریت مالی، افته‌هایی در مالی شرکت‌ها، مجموعه‌ی مقالات مالی و سرمایه‌گذاری (دو جلد)، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار، فرهنگ اصطلاحات مالی و سرمایه‌گذاری و بازار دارایی‌ها در دهه‌ی ۹۰ شمسی است. وی عضو هیأت تحریریه‌ی نشریه‌های متعدد و از جمله صاحب‌ امتیاز روزنامه‌ی سرمایه بوده است که در دولت احمدی‌نژاد توقیف شد. صدها مقاله از وی در نشریه‌های دانشگاهی و مطبوعات کثیرالانتشار منتشر شده است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی حسین عبده تبریزی به شرح زیر است:

رئیس هیأت‌مدیره‌ی شركت خدمات پژوهش و مشاوره‌ی مالی تابان‌خرد (امروز-۱۳۸۵)

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار (۱۳۹۷-۱۳۹۲)

رئیس هیأت مدیره‌ی لیزینگ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۵)

رئیس هیأت مدیره‌ی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران (۱۳۸۹-۱۳۸۶)

مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه‌ی نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۷)

مديرعامل شركت تأمین سرمایه‌ی اقتصاد نوین (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبير كل مؤسسه‌ی توسعه‌ی صنعت سرمايه‌گذاري ايران (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (۱۳۸۴-۱۳۸۲)

رئیس هیأت ‌مدیره‌ی بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۲-۱۳۸۰)

رئيس هيأت‌‌مديره و مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري ساختمان ايران (۱۳۸۰-۱۳۷۶)

خدمات عمومی

به عنوان فعال بخش خصوصی و استاد مالی، دکتر عبده به‌ویژه در سه دهه‌ی اخیر در حوزه‌ی خدمات عمومی به شکل داوطلبانه فعال بوده است. در حوزه‌ی خصوصی‌سازی، کارایی بازار بدهی و قانون بازار سرمایه به‌ وزرای امور اقتصادی و دارایی؛ در حوزه‌ی بازار رهن، سیاست‌گذاری زمین و صندوق‌های مستغلات به وزرای راه و شهرسازی؛ و در طیف گسترده‌ای از نهادهای پولی و مالی در حوزه‌های مختلف مالی به بانک مرکزی، بانک‌ها، بیمه‌ها، بازنشستگی‌ها، خیریه‌ها و دیگر نهادهای مالی مشورت داده است. این خدمات همچون تدریس وی در دهه‌ها‌ی گذشته افتخاری بوده است. دکتر عبده طی این سال‌ها به طور افتخاری عضو هیأت امنای دو مؤسسه‌ی آموزشی؛ عضو هیأت تنظیم بازار برق؛ عضو هیأت علمی ده‌ها کنفرانس و سمینار؛ داور، سردبیر یا عضو هیأت تحریریه‌ی چندین نشریه علمی، مجله و روزنامه؛ داور یا عضو هیأت علمی رویدادها و جشنواره‌های علمی مختلف بوده است.