Search

جهش ارزی مهم‌ترین دلیل رشد بازار سرمایه است

  1. Home
  2. »
  3. خبرها و رویدادها
  4. »
  5. جهش ارزی مهم‌ترین دلیل رشد بازار سرمایه است

روز ۱۴ اردیبهشت‌ماه سال ۹۸، سایت تحلیلی-خبری بورس ۲۴ مصاحبه‌ای با دکتر حسین عبده تبریزی درباره دلایل رشد شاخص در بازار سرمایه و تداوم این روند داشته است.
سال ۹۷ با تلاطمات گسترده‌­ای در اقتصاد کلان و نوسانات قیمت ارز سپری شد. آغاز سال ۹۸ با رونق بازار سرمایه همراه بود و شاخص کل سقف تاریخی خود را درنوردید و شاهد گذر شاخص کل از مرز ۲۰۰ هزار واحد بودیم. از نیمه دوم فرودین ماه، با پایان یافتن تعطیلات سال نو، بازار سرمایه با رشد ارزش معاملات و ورود نقدینگی تازه مواجه بود؛ این بازار که از سایر بازارهای رقیب جامانده بود، اکنون بهشتی به نظر می­‌رسد برای سرمایه­‌گذاری و کسب بازده.

رشد قیمت ارز و تورم شاخص‌­ساز

حسین عبده تبریزی، از اساتید اقتصاد و پیشکسوت بازار سرمایه، درباره دلایل رشد شاخص در بازار سرمایه و تداوم این روند به بورس ۲۴ گفت: به نظر می­رسد متغیر پیش‌­برنده­ای که شاخص و قیمت­‌ها را در ماه­‌های اخیر تحت تاثیر قرار داده، دلار است. با پرش قیمت دلار، شاخص بورس هم حرکت کرد؛ البته، قیمت سهامی که با دلار همبستگی بیشتری داشت و با دلار مرتبط بود، اول حرکت کرد، مانند سهام شرکت‌­های پتروشیمی و معدنی. هر شرکتی که ارتباطی با صادرات و ارز داشت نیز پتانسیل رشد قیمت یافت و قیمت آن تقویت شد. در این شرایط، حتی سهام خودرویی­‌ها نیز به دلیل ارتباط با نرخ ارز جهش قیمت داشت. بنابراین، عامل اساسی در رشد شاخص کل بالا رفتن بهره‌­وری، نرخ رشد بالای تولید و فروش و متغیرهایی از این دست نیست. عامل اصلی رشد شاخص، روند صعودی قیمت ارز است و رشد قیمت ارز هم ناشی از رشد بسیار زیاد نقدینگی در کشور بوده است؛ با افزایش نقدینگی و شتاب­گرفتن نرخ تورم، شاخص بورس هم همچون سپر تورمی عمل می­‌کند و ما با رشد شاخص کل روبرو هستیم.

صنایع ارزساز و کشاورزی مناسب برای سرمایه­‌گذاری

وی درباره مناسب­‌ترین گزینه برای سرمایه­‌گذاری هم گفت: مناسب­‌ترین بازار برای سرمایه­‌گذاری، چه سرمایه­‌گذاری در مقام اداره کسب‌­وکار باشد و چه از موضع خرید سهام، جایی است که امکان صادرات در آن باشد؛ این امری بدیهی است. در بخش مسکن که امکان تجارت خارجی ندارد و صادراتی نیست، حرکت قیمت‌­ها بسیار کندتر از بخش‌­هایی است که امکان صادرات و کسب ارز دارند. در آن بخش‌­ها، امکان کسب بازدهی قابل­‌قبول و مداوم از محل افزایش قیمت ارز هم وجود دارد.

البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که صادرات باید در معرض خطر تحریم‌­ها نباشد. صادرات بخش قابل­ملاحظه‌­ای از کالاها و خدمات متاثر از تحریم‌­ها نیست. اما بخش­‌هایی مانند پتروشیمی و فولاد که ارقام عمده صادراتی است، در معرض تهدیدات جدیدی برای صدور است. در واقع، بزرگ‌ترین و محوری‌­ترین ابهام در بازار سرمایه آن است که شرکت‌­ها چقدر خواهند توانست بدون مزاحمت­‌های تازه به صادرات خود ادامه دهند و چقدر از پول صادرات به کشور برمی­‌گردد و دچار آسیب نمی­‌شود. یعنی همان طور که در بخش مسکن بزرگ‌ترین ابهام قدرت خرید مصرف‌کنندگان است، در حوزه بازار سرمایه نیز ابهام بزرگ این است که با توجه به محدودیت‌­ها و تحریم‌­ها، چقدر صادرات ممکن است.

بخش کشاورزی و شرک‌ت­هایی که در این حوزه کار می­‌کنند، در سال­‌های اخیر رشد داشته و این رشد هم به‌­رغم کم‌­آبی و خشکسالی ادامه خواهد داشت. بنابراین صاحبان سرمایه‌­های کوچک می­‌توانند مستقیم به این حوزه وارد شوند. افزایش قیمت ارز و متعاقباً قیمت مواد خوراکی، امکانات تولید گلخانه‌­ای، و توسعه فن­آوری­‌های جدید تولید در کشاورزی، دامپروری، شیلات،.. نیز متضمن این رشد است و عده­‌ای را به این بخش جلب کرده است. متاسفانه در بازار سرمایه شرکت­‌های کشاورزی کمی برای سرمایه­‌گذاری وجود دارند، اما این امر مانع از آن نیست که اگر کسی برنامه‌­ای برای ایجاد کسب‌­وکار جدید داشته باشد، به­‌دلیل بویژه کم‌­ریسک بودن بخش کشاورزی، توجه جدی به امکانات این بخش نداشته باشد.

جهش ارزی نخواهیم داشت، اما به شرط

عبده تبریزی درباره قیمت آتی ارز هم گفت: قیمت ارز طبعاً با تورم حرکت خواهد کرد، اما اگر شرایط بسیار ویژه‌­ای به کشور تحمیل نشود، لزوماً نباید با جهش ارزی مشابه سال قبل مواجه شویم. دو عامل اثرگذار بر قیمت آتی ارز همان­‌هایی است که در سال گذشته داشته‌­ایم: تهدیدها، تحریم‌­ها و محدودیت­‌هایی که برای کشور ایحاد شده و بر اثر آن در تلاش­اند که صادرات نفت ایران را محدود کنند. طبعا چون یکی از مهم‌ترین منابع ارزی ما نفت است، همراه با فشار آمریکا برای کاهش صدور نفت ایران، عرضه ارز تحت تأثیر قرار می­گیرد و متناسب با آن، قیمت ارز متأثر ‌می‌­شود. همچنین متناسب با حجم نقدینگی که در داخل کشور ایجاد می‌­شود، قیمت ارز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. با این وجود، در شرایط فعلی اگر اتفاق حاد و خاصی رخ ندهد و بانک مرکزی با تدبیر چند ماه اخیر حرکت کند، با پرش قیمت ارز مواجه نخواهیم بود و روند قیمتی ارز با تورم منطبق خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیوگرافی دکتر حسین عبده تبریزی

حسین عبده تبریزی در سال ۱۳۳۰ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۵۲، همزمان مدرک کارشناسی مدیریت از مدرسه‌ی عالی بازرگانی و کارشناسی زبان انگلیسی از مدرسه‌ی عالی ترجمه را دریافت نمود. در سال ۱۳۵۳، تحصیلات خود را در رشته‌ی مدیریت بازرگانی در مرکز مطالعات مدیریت ایران (وابسته به دانشگاه هاروارد) در سطح کارشناسی ارشد ادامه داد و تحصیلات عالی خود را در سطح دکترای رشته‌ی امور مالی و بانکداری در مدرسه‌ی عالی بازرگانی منچستر در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.

سابقه‌ی تدریس دکتر عبده به سال ۱۳۵۴ بازمی‌گردد. از آن زمان تاکنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور استاد مدعو بوده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه‌ی طباطبایی، مؤسسه‌ی عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه و دانشگاه امام صادق (ع) تنها برخی از مؤسساتی است که دکتر عبده در آنها به تدریس دانش مالی پرداخته است.

حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی شامل حل‌وفصل بانکی، مدل‌هاي كنترل ريسك، نظارت بر بازارهای سرمایه، معرفت‌شناسی مالی، تأمین مالی بخش مسکن و مالی رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران است.

دکتر عبده تبریزی مترجم کتاب‌های فیزیک مالی، خطر و بازده، ارزشيابی، مدیریت مالی (دو جلد)، مبانی بازارها و نهادهای مالی (دو جلد) و چندین کتاب دیگر است. وی هم‌چنین مؤلف کتاب‌های بازار آتی، مالی املاک و مستغلات، مالی شرکت‌ها (دو جلد)، افته‌هایی در مدیریت مالی، افته‌هایی در مالی شرکت‌ها، مجموعه‌ی مقالات مالی و سرمایه‌گذاری (دو جلد)، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار، فرهنگ اصطلاحات مالی و سرمایه‌گذاری و بازار دارایی‌ها در دهه‌ی ۹۰ شمسی است. وی عضو هیأت تحریریه‌ی نشریه‌های متعدد و از جمله صاحب‌ امتیاز روزنامه‌ی سرمایه بوده است که در دولت احمدی‌نژاد توقیف شد. صدها مقاله از وی در نشریه‌های دانشگاهی و مطبوعات کثیرالانتشار منتشر شده است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی حسین عبده تبریزی به شرح زیر است:

رئیس هیأت‌مدیره‌ی شركت خدمات پژوهش و مشاوره‌ی مالی تابان‌خرد (امروز-۱۳۸۵)

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار (۱۳۹۷-۱۳۹۲)

رئیس هیأت مدیره‌ی لیزینگ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۵)

رئیس هیأت مدیره‌ی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران (۱۳۸۹-۱۳۸۶)

مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه‌ی نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۷)

مديرعامل شركت تأمین سرمایه‌ی اقتصاد نوین (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبير كل مؤسسه‌ی توسعه‌ی صنعت سرمايه‌گذاري ايران (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (۱۳۸۴-۱۳۸۲)

رئیس هیأت ‌مدیره‌ی بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۲-۱۳۸۰)

رئيس هيأت‌‌مديره و مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري ساختمان ايران (۱۳۸۰-۱۳۷۶)

خدمات عمومی

به عنوان فعال بخش خصوصی و استاد مالی، دکتر عبده به‌ویژه در سه دهه‌ی اخیر در حوزه‌ی خدمات عمومی به شکل داوطلبانه فعال بوده است. در حوزه‌ی خصوصی‌سازی، کارایی بازار بدهی و قانون بازار سرمایه به‌ وزرای امور اقتصادی و دارایی؛ در حوزه‌ی بازار رهن، سیاست‌گذاری زمین و صندوق‌های مستغلات به وزرای راه و شهرسازی؛ و در طیف گسترده‌ای از نهادهای پولی و مالی در حوزه‌های مختلف مالی به بانک مرکزی، بانک‌ها، بیمه‌ها، بازنشستگی‌ها، خیریه‌ها و دیگر نهادهای مالی مشورت داده است. این خدمات همچون تدریس وی در دهه‌ها‌ی گذشته افتخاری بوده است. دکتر عبده طی این سال‌ها به طور افتخاری عضو هیأت امنای دو مؤسسه‌ی آموزشی؛ عضو هیأت تنظیم بازار برق؛ عضو هیأت علمی ده‌ها کنفرانس و سمینار؛ داور، سردبیر یا عضو هیأت تحریریه‌ی چندین نشریه علمی، مجله و روزنامه؛ داور یا عضو هیأت علمی رویدادها و جشنواره‌های علمی مختلف بوده است.