Search

پایان‌نامۀ آقای سجاد فرازمند با عنوان «طراحی و تبیین مدل رفتار توده‌وار در بورس اوراق بهادار تهران»

  1. Home
  2. »
  3. پایان‌نامه‌ها
  4. »
  5. پایان‌نامۀ آقای سجاد فرازمند با عنوان «طراحی و تبیین مدل رفتار توده‌وار در بورس اوراق…

تاریخ دفاع: ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
دانشجو: آقای سجاد فرازمند
اساتید مشاور: آقای دکتر محمدرضا حمیدی‌زاده
اساتید راهنما: آقای دکتر حسین عبده تبریزی، آقای دکتر غلامحسین اسدی
نام دانشگاه : دانشکدۀ مدیریت و حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

هدف: هدف این تحقیق ارائه مدل ریاضی برای اندازه­‌گیری و بررسی رفتار توده­وار در بازارهای مالی به صورت مستقیم است. در این رویکرد تلاش می­‌شود از مدل­های کمکی نظیر­CAPM ، مدل­‌های آماری و غیره استفاده نشود. روش­شناسی پژوهش: پس از بررسی تعاریف و مدل­‌های نظری رفتار توده­وار، شالوده مفهومی مدل اندازه­‌گیری پیشنهادی بنا می­‌شود؛ پس از آن، با استفاده از مدل‌سازی ریاضی، مدل اندازه­‌گیری رفتار توده­‌وار قیمت معرفی می­‌شود. برای تکمیل مدل پیشنهادی، بر اساس روش مونت­کارلو، نحوه ارزیابی نتایج مدل پیشنهادی توصیف می­‌شود. با تکمیل توصیف مدل بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران، ازنظر رفتار توده­‌وار قیمت بررسی می‌­شود.

یافته‌­ها: با استفاده از مدل پیشنهادی، احتمالاً می‌­توان نسبت به بررسی رفتار توده‌­وار قیمت به صورت مستقیم اقدام نمود. نتایج بازار سرمایه ایران در سطح کلی از وجود شواهد معنی‌­دار رفتار توده‌­وار قیمت حکایت دارد، اما مقادیر رفتار توده‌­وار قیمت کمتر از ۵ درصد است؛ با وجود این، در شرایط ویژه بازار نظیر مواقعی که تغییرات قیمت یا حجم معاملات و یا تعداد معاملات افزایش می‌­یابد، مقدار رفتار توده­وار قیمت شدت می­‌گیرد.

نتیجه‌­گیری: نظر به اتخاذ رویکرد مستقیم، مقادیر رفتار توده­‌وار قیمت مدل پیشنهادی شامل خطای تصریح سایر مدل­‌ها نیست؛ هم­چنین مدل پیشنهادی، رفتار توده­‌وار قیمت را در قالب یک سری زمانی ارائه می­‌کند؛ سایر مزایای مدل نیز می‌­توانند در بررسی رفتار توده‌­وار قیمت مفید واقع شوند. نتایج تحقیق بازار سرمایه ایران در سطح کلی ازنظر رفتار توده­‌وار قیمت تفاوت چشمگیری با پیش­‌بینی فرضیه بازار کارا ندارد، اما شواهد رفتار توده‌­وار در شرایط خاص بازار ازجمله افزایش شدید بازده مطلق، حجم معاملات و تعداد معاملات معنی دار است و افزایش می­‌یابد. امید است این تحقیق در گرایش بیش از پیش تحقیقات به سوی تحقیقات توسعه­‌ای و بنیادی مفید واقع شود.

کلید واژه‌­ها: رفتار توده­‌وار، مالی رفتاری، تصمیم‌­گیری، مدل­سازی مالی، و روش مونت کارلو.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیوگرافی دکتر حسین عبده تبریزی

حسین عبده تبریزی در سال ۱۳۳۰ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۵۲، همزمان مدرک کارشناسی مدیریت از مدرسه‌ی عالی بازرگانی و کارشناسی زبان انگلیسی از مدرسه‌ی عالی ترجمه را دریافت نمود. در سال ۱۳۵۳، تحصیلات خود را در رشته‌ی مدیریت بازرگانی در مرکز مطالعات مدیریت ایران (وابسته به دانشگاه هاروارد) در سطح کارشناسی ارشد ادامه داد و تحصیلات عالی خود را در سطح دکترای رشته‌ی امور مالی و بانکداری در مدرسه‌ی عالی بازرگانی منچستر در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.

سابقه‌ی تدریس دکتر عبده به سال ۱۳۵۴ بازمی‌گردد. از آن زمان تاکنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور استاد مدعو بوده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه‌ی طباطبایی، مؤسسه‌ی عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه و دانشگاه امام صادق (ع) تنها برخی از مؤسساتی است که دکتر عبده در آنها به تدریس دانش مالی پرداخته است.

حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی شامل حل‌وفصل بانکی، مدل‌هاي كنترل ريسك، نظارت بر بازارهای سرمایه، معرفت‌شناسی مالی، تأمین مالی بخش مسکن و مالی رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران است.

دکتر عبده تبریزی مترجم کتاب‌های فیزیک مالی، خطر و بازده، ارزشيابی، مدیریت مالی (دو جلد)، مبانی بازارها و نهادهای مالی (دو جلد) و چندین کتاب دیگر است. وی هم‌چنین مؤلف کتاب‌های بازار آتی، مالی املاک و مستغلات، مالی شرکت‌ها (دو جلد)، افته‌هایی در مدیریت مالی، افته‌هایی در مالی شرکت‌ها، مجموعه‌ی مقالات مالی و سرمایه‌گذاری (دو جلد)، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار، فرهنگ اصطلاحات مالی و سرمایه‌گذاری و بازار دارایی‌ها در دهه‌ی ۹۰ شمسی است. وی عضو هیأت تحریریه‌ی نشریه‌های متعدد و از جمله صاحب‌ امتیاز روزنامه‌ی سرمایه بوده است که در دولت احمدی‌نژاد توقیف شد. صدها مقاله از وی در نشریه‌های دانشگاهی و مطبوعات کثیرالانتشار منتشر شده است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی حسین عبده تبریزی به شرح زیر است:

رئیس هیأت‌مدیره‌ی شركت خدمات پژوهش و مشاوره‌ی مالی تابان‌خرد (امروز-۱۳۸۵)

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار (۱۳۹۷-۱۳۹۲)

رئیس هیأت مدیره‌ی لیزینگ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۵)

رئیس هیأت مدیره‌ی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران (۱۳۸۹-۱۳۸۶)

مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه‌ی نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۷)

مديرعامل شركت تأمین سرمایه‌ی اقتصاد نوین (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبير كل مؤسسه‌ی توسعه‌ی صنعت سرمايه‌گذاري ايران (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (۱۳۸۴-۱۳۸۲)

رئیس هیأت ‌مدیره‌ی بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۲-۱۳۸۰)

رئيس هيأت‌‌مديره و مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري ساختمان ايران (۱۳۸۰-۱۳۷۶)

خدمات عمومی

به عنوان فعال بخش خصوصی و استاد مالی، دکتر عبده به‌ویژه در سه دهه‌ی اخیر در حوزه‌ی خدمات عمومی به شکل داوطلبانه فعال بوده است. در حوزه‌ی خصوصی‌سازی، کارایی بازار بدهی و قانون بازار سرمایه به‌ وزرای امور اقتصادی و دارایی؛ در حوزه‌ی بازار رهن، سیاست‌گذاری زمین و صندوق‌های مستغلات به وزرای راه و شهرسازی؛ و در طیف گسترده‌ای از نهادهای پولی و مالی در حوزه‌های مختلف مالی به بانک مرکزی، بانک‌ها، بیمه‌ها، بازنشستگی‌ها، خیریه‌ها و دیگر نهادهای مالی مشورت داده است. این خدمات همچون تدریس وی در دهه‌ها‌ی گذشته افتخاری بوده است. دکتر عبده طی این سال‌ها به طور افتخاری عضو هیأت امنای دو مؤسسه‌ی آموزشی؛ عضو هیأت تنظیم بازار برق؛ عضو هیأت علمی ده‌ها کنفرانس و سمینار؛ داور، سردبیر یا عضو هیأت تحریریه‌ی چندین نشریه علمی، مجله و روزنامه؛ داور یا عضو هیأت علمی رویدادها و جشنواره‌های علمی مختلف بوده است.