Search

پایان‌نامه‌ی آقای علی لطفی با عنوان «بررسی تطبیقی راهکارهای تأمین سلامت بازار سرمایه با تأکید بر جرائم خاص بازار اوراق بهادار»

  1. Home
  2. »
  3. پایان‌نامه‌ها
  4. »
  5. پایان‌نامه‌ی آقای علی لطفی با عنوان «بررسی تطبیقی راهکارهای تأمین سلامت بازار سرمایه با تأکید…

تاریخ دفاع: پاییز ۹۸
دانشجو: آقای علی لطفی
اساتید مشاور: آقای دکتر حسین عبده تبریزی – آقای دکتر سام سوادکوهی‌فر
اساتید راهنما: آقای دکتر محمد کاشانی‌پور
نام دانشگاه : پردیس فارابی دانشگاه تهران

چکیده

هدف این پژوهش، تبیین راهکارهای تامین سلامت بازار سرمایه ایران می‌­باشد. برای انجام پژوهش، بازار سرمایه به اجزای سازنده آن تجزیه گردید و سه بخش صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری، ناشران و مقام ناظر (حوزه اجرا و اعمال قانون) مورد بررسی قرار گرفت. اصلی­‌ترین هدفی که با تامین سلامت بازار سرمایه برآورده می‌­شود، حمایت از حقوق سرمای‌ه­گذاران است و انتخاب بخش‌­های مورد مطالعه بر اساس میزان بالای تاثیرگذاری حوزه­ صندو‌‌‌‌‌‌ق­های سرمایه­گذاری و ناشران به ترتیب بر سرمایه‌­گذاران غیرمستقیم و مستقیم انجام گرفت. مقام ناظر نیز که مسئولیت مقررات­گذاری و نظارت بر اجرای مقررات در بازار سرمایه را به عهده دارد. پژوهش به روش ترکیبی (کیفی و کمی) و با رویکرد مالی انجام شده است. بخش کیفی به روش تحلیل مضمون و بخش کمی به روش آزمون فرضیه انجام شده است. در بخش کیفی دو سوال اصلی تحقیق در هربخش عبارتند از: مولفه­ها و استانداردهای تامین سلامت حوزه مورد بررسی از نگاه آیسکو کدام است؟ و مقایسه مولفه‌­های تامین سلامت حوزه مورد بررسی در بازارهای سرمایه ایران و ایالات متحده چگونه است؟

در بخش کمی، پژوهش فاقد سوال بوده و بر اساس نتایج بخش کیفی برای هر بخش تعدادی فرضیه طراحی شده و فرضیه­‌ها مورد آزمون قرار می­‌گیرند. در این بخش از ابزار پرسش­نامه برای جمع­‌آوری داده‌­ها استفاده شده است.

بر این اساس، هدف نهایی بخش کیفی، مشخص شدن نقاط ضعف ایران در زمینه چارچوب­‌های مقرراتی و نظارتی است. هدف بخش کمی نیز مشخص نمودن میزان پیاده‌­سازی قوانین و مقررات موجود- فارغ از ایرادات و نقایص آن- می­باشد

در نهایت جرائم خاص بازار سرمایه مورد بحث و بررسی قرار گرفته و ارتباط آن با بخش­های مورد بررسی، بحث گردیده است. در پایان نیز نمونه­‌هایی از جرائم به ­وقوع­ پیوسته در بازار سرمایه ایران به بحث گذاشته شده است.

خلاصه یافته­‌ها و نتایج پژوهش در بخش صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری به شرح ذیل است: الف) مولفه­‌های اصلی تامین سلامت: شایستگی مدیران و متولیان صندوق، نظارت مستمر، جلوگیری از تضاد منافع، ساختار قانونی و حقوق سرمایه­‌گذاران، شفاف‌­سازی اطلاعات. ب) مهم‌­ترین نقاط ضعف مقررات و چارچوب­‌های نظارتی: لازم­‌الاجرا نبودن قوانین و مقررات سبدگردان برای مدیر صندوق سرمایه‌­گذاری، نبود برنامه انطباق با قوانین و مقررات، عدم تصریح الزام اتخاذ کدهای اخلاقی توسط پرسنل صندوق، مسکوت بودن وضعیت معامله پرسنل و مدیران صندوق با صندوق. ج) نقاط ضعف در پیاده­‌سازی قوانین و مقررات: پیاده­‌سازی کنترل‌های داخلی، شناسایی و افشای تضاد منافع، ایفای درست وظایف متولی صندوق. د) پرتکرارترین جرائم حوزه صندو­ق‌­ها: تخلف از مقررات در تهیه، بررسی، اظهارنظر و تصدیق مدارک، دستکاری بازار

خلاصه یافته­‌ها و نتایج پژوهش در بخش صندوق‌های سرمایه‌­گذاری به شرح ذیل است: الف) مولفه­‌های اصلی تامین سلامت: رفتار عادلانه و منصفانه با صاحبان سهام، افشای کامل، به ­موقع و دقیق اطلاعات. ب) مهم­‌ترین نقاط ضعف مقررات و چارچوب‌­های نظارتی: عدم الزام ذی­نفعان نهایی عمده به گزارش‌­دهی تغییرات سهام، عدم افشای عمومی گزارش­‌های ذی­نفعان نهایی عمده و دارندگان اطلاعات نهانی. ج) نقاط ضعف در پیاده­‌سازی قوانین و مقررات: عدم پرداخت به­ موقع سود تقسیمی مجمع، عدم ارائه به­ موقع گزارش معاملات دارندگان اطلاعات نهانی، عدم رعایت الزام افشای فوری اطلاعات. د) پرتکرارترین جرائم حوزه ناشران: تخلف از مقررات در تهیه، بررسی، اظهارنظر و تصدیق مدارک، عدم ارائه اطلاعات به بورس، جرائم سه‌گانه مبتنی بر اطلاعات نهانی

خلاصه یافته­‌ها و نتایج پژوهش در بخش صندوق­‌های سرمایه­‌گذاری به شرح ذیل است: الف) مولفه‌­های اصلی تامین سلامت مقام ناظر (حوزه اجرا و اعمال قانون): پایش، بازرسی و تحقیق، مجازات و تنبیه. ب) مهم­ترین نقاط ضعف مقررات: نبود سازوکاری برای دریافت گزارش از افشاگران و پرداخت پاداش به ایشان. ج) نقاط ضعف در پیاده‌­سازی قوانین و مقررات: اعمال کم­اثر و ناقص تنبیهات انضباطی علیه متخلفین، عدم نظارت کافی بر اعمال کنترل­‌های داخلی در نهادهای تحت نظارت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیوگرافی دکتر حسین عبده تبریزی

حسین عبده تبریزی در سال ۱۳۳۰ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۵۲، همزمان مدرک کارشناسی مدیریت از مدرسه‌ی عالی بازرگانی و کارشناسی زبان انگلیسی از مدرسه‌ی عالی ترجمه را دریافت نمود. در سال ۱۳۵۳، تحصیلات خود را در رشته‌ی مدیریت بازرگانی در مرکز مطالعات مدیریت ایران (وابسته به دانشگاه هاروارد) در سطح کارشناسی ارشد ادامه داد و تحصیلات عالی خود را در سطح دکترای رشته‌ی امور مالی و بانکداری در مدرسه‌ی عالی بازرگانی منچستر در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.

سابقه‌ی تدریس دکتر عبده به سال ۱۳۵۴ بازمی‌گردد. از آن زمان تاکنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور استاد مدعو بوده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه‌ی طباطبایی، مؤسسه‌ی عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه و دانشگاه امام صادق (ع) تنها برخی از مؤسساتی است که دکتر عبده در آنها به تدریس دانش مالی پرداخته است.

حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی شامل حل‌وفصل بانکی، مدل‌هاي كنترل ريسك، نظارت بر بازارهای سرمایه، معرفت‌شناسی مالی، تأمین مالی بخش مسکن و مالی رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران است.

دکتر عبده تبریزی مترجم کتاب‌های فیزیک مالی، خطر و بازده، ارزشيابی، مدیریت مالی (دو جلد)، مبانی بازارها و نهادهای مالی (دو جلد) و چندین کتاب دیگر است. وی هم‌چنین مؤلف کتاب‌های بازار آتی، مالی املاک و مستغلات، مالی شرکت‌ها (دو جلد)، افته‌هایی در مدیریت مالی، افته‌هایی در مالی شرکت‌ها، مجموعه‌ی مقالات مالی و سرمایه‌گذاری (دو جلد)، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار، فرهنگ اصطلاحات مالی و سرمایه‌گذاری و بازار دارایی‌ها در دهه‌ی ۹۰ شمسی است. وی عضو هیأت تحریریه‌ی نشریه‌های متعدد و از جمله صاحب‌ امتیاز روزنامه‌ی سرمایه بوده است که در دولت احمدی‌نژاد توقیف شد. صدها مقاله از وی در نشریه‌های دانشگاهی و مطبوعات کثیرالانتشار منتشر شده است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی حسین عبده تبریزی به شرح زیر است:

رئیس هیأت‌مدیره‌ی شركت خدمات پژوهش و مشاوره‌ی مالی تابان‌خرد (امروز-۱۳۸۵)

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار (۱۳۹۷-۱۳۹۲)

رئیس هیأت مدیره‌ی لیزینگ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۵)

رئیس هیأت مدیره‌ی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران (۱۳۸۹-۱۳۸۶)

مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه‌ی نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۷)

مديرعامل شركت تأمین سرمایه‌ی اقتصاد نوین (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبير كل مؤسسه‌ی توسعه‌ی صنعت سرمايه‌گذاري ايران (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (۱۳۸۴-۱۳۸۲)

رئیس هیأت ‌مدیره‌ی بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۲-۱۳۸۰)

رئيس هيأت‌‌مديره و مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري ساختمان ايران (۱۳۸۰-۱۳۷۶)

خدمات عمومی

به عنوان فعال بخش خصوصی و استاد مالی، دکتر عبده به‌ویژه در سه دهه‌ی اخیر در حوزه‌ی خدمات عمومی به شکل داوطلبانه فعال بوده است. در حوزه‌ی خصوصی‌سازی، کارایی بازار بدهی و قانون بازار سرمایه به‌ وزرای امور اقتصادی و دارایی؛ در حوزه‌ی بازار رهن، سیاست‌گذاری زمین و صندوق‌های مستغلات به وزرای راه و شهرسازی؛ و در طیف گسترده‌ای از نهادهای پولی و مالی در حوزه‌های مختلف مالی به بانک مرکزی، بانک‌ها، بیمه‌ها، بازنشستگی‌ها، خیریه‌ها و دیگر نهادهای مالی مشورت داده است. این خدمات همچون تدریس وی در دهه‌ها‌ی گذشته افتخاری بوده است. دکتر عبده طی این سال‌ها به طور افتخاری عضو هیأت امنای دو مؤسسه‌ی آموزشی؛ عضو هیأت تنظیم بازار برق؛ عضو هیأت علمی ده‌ها کنفرانس و سمینار؛ داور، سردبیر یا عضو هیأت تحریریه‌ی چندین نشریه علمی، مجله و روزنامه؛ داور یا عضو هیأت علمی رویدادها و جشنواره‌های علمی مختلف بوده است.