Search

گفتگو با عبدالله کوثری پیرامون پیوند ادبیات و اقتصاد

  1. Home
  2. »
  3. خبرها و رویدادها
  4. »
  5. گفتگو با عبدالله کوثری پیرامون پیوند ادبیات و اقتصاد

در روز شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ در محل «کافه خرد» در مرکز رشد دانشگاه علامه، نشستی با مشارکت آقای عبداله کوثری و حسین عبده تبریزی تشکیل شد که هدف از آن نشان‌دادن رابطه‌ی ادبیات با اقتصاد بود. در آغاز این بحث حسین عبده تبریزی اشاره کرد که قطعاً وی برای طرح چنین بحثی حائز شرایط لازم نیست، و بار اصلی نشست بر دوش آقای عبداله کوثری خواهد بود.(نقطه‌نظرهای آقای کوثری را در آدرس اینستاگرام و تلگرام کافه‌ی خرد بیایید؛ https://t.me/kheradcafe و @kheradcafe).

دکتر عبده اضافه کرد که علت این‌که ریسک حضور در این جلسه را پذیرفته آن است که شاید این جلسه مدخل ورودی باشد به این بحث که ادبیات چگونه با ایده‌های اقتصاد مرتبط است و اقتصاد و اقتصاددانان چگونه با ارائه‌های ادبی از اندیشه‌های اقتصادی برخورد می‌کنند. وی اظهار امیدواری کرد که این جلسه مدخلی باشد برای ده‌ها جلسه که در این زمینه تشکیل خواهد شد. اظهارات آغازین حسین عبده تبریزی در این جلسه بدین شرح بود:

کارکرد داستان طبعاً فراتر از گذران اوقات فراغت می‌رود. داستان به نظر می‌رسد پنجره‌ای از زندگی اقتصادی انسان‌ها را نشان می‌دهد و از این مجرا تصویری مفید «از نظریه‌ی اقتصاد در عمل» ارائه می‌کند. ادبیات مسیری است که از آن طریق مخاطبان ما به طور عاطفی با تجارب دیگران در ارتباط با کالاها و خدمات، بازارها و تقسیم‌بندی‌های طبقاتی پیوند می‌خورند، و همچنین نقش خود را به مثابه‌ی مصرف‌کننده، کارگر و یا تولیدکننده در آن بازی می‌کنند.

با خواندن رمان‌ها وارد دوره‌های مختلف توسعه‌ی اقتصادی می‌شویم و مثلاً در می‌یابیم که زولا یا دیکنز صنعتی‌شدن را به چالش می‌گیرند، نظریه‌های عرضه و تقاضا را دراماتیزه می‌کنند و علیه الیناسیون یا از خود بیگانگی نیروی کار فریاد می‌زنند.

برای دانشجویان اقتصاد جالب است که دریابند چگونه نیروهای ناشناخته‌ی عظیم و پیچیده‌ای می‌توانند به یکباره وارد زندگی روزمره‌ی انسان‌های عادی شوند. شکل رمان خود از دل چالش با ناعدالتی برخاسته است، و ذره ذره به روشی ارزان‌قیمت اطلاعات را بین افرادی توزیع کرده است که منابع اقتصادی محدودی داشته‌اند و فاقد دانش رسمی در رشته‌های مرتبط بوده‌اند؛ درست همان کاری که امروزه اینترنت دارد با کاربران خود می‌کند.

درس اقتصادی ادبیات فقط از درون کتاب‌ها نمی‌آید، بلکه میراث‌خواران کتاب یعنی سریال‌های تلویزیونی و فیلم‌ها نیز منبع این درس‌اند. هم آثار ژورنالیستی مانند و هم آثار ادبی رسمی منابعی است که حکایت‌های مخالف با اندیشه‌های اقتصادی مسلط از دل آن‌ها زاییده می‌شود و به حیات خود ادامه می‌دهد. اگر به دنبال درک واقعیت‌های اقتصادی هستیم، دانش راجع به فنون کفایت نمی‌کند. داستان‌گویی و نقل حکایت به مردم قدرت و بصیرتی می‌دهد که دنیا را تغییر دهند.

ادبیات جامعیتی دارد که امکان نگاه‌کردن به اقتصاد از وجوه مختلف را ممکن می‌کند. نه فقط موضوعات اقتصادی در ادبیات فارسی مطرح شده که آقای کوثری به آنها خواهند پرداخت، بلکه اقتصاد در ادبیات داستانی از زوایایی طرح می‌شود که اقتصاد سیاسی را جامعیت و کلیت می‌بخشد.

متأسفانه پول، ثروت، بازار، حرص، تقلب، ستم، بی‌رحمی، خشونت، استثمار، انحصار، بی‌عدالتی، رشوه، … در زبان عوام و در نوشته‌ها و فیلم‌ها در زبان خواص غالبا همزاد «اقتصاد» آمده است. این دیدگاه بدبینانه نسبت به اقتصاد در دهه‌های گذشته تقویت شده است. کتاب‌هایی مثل کتاب اقتصاد و آزادی که توسط انتشارات دنیای اقتصاد چاپ شده، استثنایی است در این زمینه. در این کتاب برخلاف ادبیات عمومی که می‌بینیم از موضع چپ و انتقاد به جهان سرمایه‌گذاری طرح موضوع می‌کنند، برعکس با الهام از آموزه‌های مکتب اقتصادی اتریش، بین نظم خودجوش بازار و خلاقیت فردی، رابطه برقرار می‌کند.

از شروع اقتصاد سیاسی در قرن ۱۷ و حتی قبل از آن، ادبیات از طریق افسانه‌ها و حکایت‌ها عرصه‌ی اعلام نظر و به چالش طلبیدن ایده‌های اقتصادی بوده است. اقتصاددانان نیز به نوبه‌ی خود برای ارائه‌ی افکار خود و یا برای انتقاد از نقطه‌نظرهای بدیل از ادبیات کمک گرفته‌اند. البته در طول سال‌ها مرزهای بین ایده‌ها و اندیشه‌های اقتصادی و ادبیات تغییر کرده است.

در این‌جا سنت‌های ملی بین کشورها تفاوت ایجاد می‌کنند. مثلاً گفته می‌شود بعد از انقلاب ۱۸۴۸ فرانسه، رابطه‌ی اقتصاد و ادبیات قطع شد. اقتصاددانانی هم که مخالف استفاده از کاربردهای گسترده‌ی ریاضی در اقتصاد بودند، معتقد شدند که ادبیات دیگر به درد توسعه‌ی اقتصاد سیاسی نمی‌خورد، و شاید در کمپ مخالف ادبیات را مغایر مسیر توسعه‌ی علمی به نام اقتصاد تلقی کردند.

بعد از قرن ۱۹ و نهضت مدرنیته خود مفهوم ادبیات نیز وقتی با حوزه‌ها‌ی توسعه‌ی متفاوتی از اقتصاد سیاسی، فلسفه‌ی اخلاقی، اندیشه‌های سیاسی، و به‌طور کلی نهادی‌شدن تولید دانش و ظهور حوزه‌های جدیدی از علم روبرو می‌شود، بازتعریف می‌شود.

بنابراین، رابطه‌ی متقابل اقتصاد و ادبیات از دو وجه قابل‌‌توضیح است. از یک طرف، اقتصاد سیاسی به‌تدریج به مثابه‌ی گفتمانی مستقل با استدلال‌های خود، با شیوه‌ی تفکر خود، دلایل خود، مجادله‌های خود، تضادهای خود، مثال‌های خود، نقدهای خود، فرضیه‌های خود، نتیجه‌گیری‌های خود به‌تدریج شکل گرفت، به شیوه‌ای که دیگر ادبیات زبان گویا و وسیله‌ی مناسب برای اعلام و ارائه‌ی آن نبود. از طرف دیگر، هر چه اقتصاد سیاسی خود را به شکل علمی مستقل سامان می‌داد، ادبیات به شکل دیگری روی توسعه‌ی اقتصادی بازتاب یافت: یا منطق و نحوه‌ی تفکر خشک اقتصاد را دست می‌انداخت و یا توسعه‌ی آن را به مثابه‌ی علمی «بی‌معنا» نکوهش می‌کرد که بر قلمرو ادبیات هم دست‌اندازی کرده و شادابی را از ادبیات گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیوگرافی دکتر حسین عبده تبریزی

حسین عبده تبریزی در سال ۱۳۳۰ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۵۲، همزمان مدرک کارشناسی مدیریت از مدرسه‌ی عالی بازرگانی و کارشناسی زبان انگلیسی از مدرسه‌ی عالی ترجمه را دریافت نمود. در سال ۱۳۵۳، تحصیلات خود را در رشته‌ی مدیریت بازرگانی در مرکز مطالعات مدیریت ایران (وابسته به دانشگاه هاروارد) در سطح کارشناسی ارشد ادامه داد و تحصیلات عالی خود را در سطح دکترای رشته‌ی امور مالی و بانکداری در مدرسه‌ی عالی بازرگانی منچستر در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.

سابقه‌ی تدریس دکتر عبده به سال ۱۳۵۴ بازمی‌گردد. از آن زمان تاکنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور استاد مدعو بوده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه‌ی طباطبایی، مؤسسه‌ی عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه و دانشگاه امام صادق (ع) تنها برخی از مؤسساتی است که دکتر عبده در آنها به تدریس دانش مالی پرداخته است.

حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی شامل حل‌وفصل بانکی، مدل‌هاي كنترل ريسك، نظارت بر بازارهای سرمایه، معرفت‌شناسی مالی، تأمین مالی بخش مسکن و مالی رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران است.

دکتر عبده تبریزی مترجم کتاب‌های فیزیک مالی، خطر و بازده، ارزشيابی، مدیریت مالی (دو جلد)، مبانی بازارها و نهادهای مالی (دو جلد) و چندین کتاب دیگر است. وی هم‌چنین مؤلف کتاب‌های بازار آتی، مالی املاک و مستغلات، مالی شرکت‌ها (دو جلد)، افته‌هایی در مدیریت مالی، افته‌هایی در مالی شرکت‌ها، مجموعه‌ی مقالات مالی و سرمایه‌گذاری (دو جلد)، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار، فرهنگ اصطلاحات مالی و سرمایه‌گذاری و بازار دارایی‌ها در دهه‌ی ۹۰ شمسی است. وی عضو هیأت تحریریه‌ی نشریه‌های متعدد و از جمله صاحب‌ امتیاز روزنامه‌ی سرمایه بوده است که در دولت احمدی‌نژاد توقیف شد. صدها مقاله از وی در نشریه‌های دانشگاهی و مطبوعات کثیرالانتشار منتشر شده است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی حسین عبده تبریزی به شرح زیر است:

رئیس هیأت‌مدیره‌ی شركت خدمات پژوهش و مشاوره‌ی مالی تابان‌خرد (امروز-۱۳۸۵)

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار (۱۳۹۷-۱۳۹۲)

رئیس هیأت مدیره‌ی لیزینگ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۵)

رئیس هیأت مدیره‌ی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران (۱۳۸۹-۱۳۸۶)

مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه‌ی نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۷)

مديرعامل شركت تأمین سرمایه‌ی اقتصاد نوین (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبير كل مؤسسه‌ی توسعه‌ی صنعت سرمايه‌گذاري ايران (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (۱۳۸۴-۱۳۸۲)

رئیس هیأت ‌مدیره‌ی بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۲-۱۳۸۰)

رئيس هيأت‌‌مديره و مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري ساختمان ايران (۱۳۸۰-۱۳۷۶)

خدمات عمومی

به عنوان فعال بخش خصوصی و استاد مالی، دکتر عبده به‌ویژه در سه دهه‌ی اخیر در حوزه‌ی خدمات عمومی به شکل داوطلبانه فعال بوده است. در حوزه‌ی خصوصی‌سازی، کارایی بازار بدهی و قانون بازار سرمایه به‌ وزرای امور اقتصادی و دارایی؛ در حوزه‌ی بازار رهن، سیاست‌گذاری زمین و صندوق‌های مستغلات به وزرای راه و شهرسازی؛ و در طیف گسترده‌ای از نهادهای پولی و مالی در حوزه‌های مختلف مالی به بانک مرکزی، بانک‌ها، بیمه‌ها، بازنشستگی‌ها، خیریه‌ها و دیگر نهادهای مالی مشورت داده است. این خدمات همچون تدریس وی در دهه‌ها‌ی گذشته افتخاری بوده است. دکتر عبده طی این سال‌ها به طور افتخاری عضو هیأت امنای دو مؤسسه‌ی آموزشی؛ عضو هیأت تنظیم بازار برق؛ عضو هیأت علمی ده‌ها کنفرانس و سمینار؛ داور، سردبیر یا عضو هیأت تحریریه‌ی چندین نشریه علمی، مجله و روزنامه؛ داور یا عضو هیأت علمی رویدادها و جشنواره‌های علمی مختلف بوده است.