Search

تأمین مالی پروژه‌های دانش‌محور

  1. Home
  2. »
  3. خبرها و رویدادها
  4. »
  5. تأمین مالی پروژه‌های دانش‌محور

در روز سه‌شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ و در هفتمین کنفرانس ملی مدیریت دانش، حسین عبده تبریزی ضمن ارائه‌ی فشرده‌ای، موضوع «تأمین مالی پروژه‌های دانش‌محور» را طرح کرد. نکات اصلی بحث وی به‌شرح زیر بوده است:
۱. امروز کشور بیش‌از همیشه به این پروژه‌ها نیازمند است، چرا که کشور به ارتقای بهره‌وری نیاز جدی دارد. تنها فاکتور باقی‌مانده و دست‌یافتنی برای رشد در سال ۱۳۹۴ بهره‌وری است. سال دشواری را پیش‌رو داریم و منابع مالی نخواهیم داشت.
۲. پرداخت‌های دولت‌ها در گذشته به طرح‌های نوآور، به صنایع نو (مثلاً، انرژی‌های نو)، به طرح‌های بیو Bio، به کمک‌های عمومی تحت‌عنوان علمی و فنی، و غیره به شکل‌گیری نظام تأمین مالی پروژه‌های دانش‌‌محور نینجامیده است. امروز نیز از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی و در این شرایط سخت اقتصادی پول توزیع و تخصیص ارز داده می‌شود. تحت عنوان‌های سرمایه‌ی مخاطره‌آمیز (VC) و پارک‌های تکنولوژی نیز دولت پول‌هایی داده است.
۳. می‌دانیم در همه‌ی این موارد، طراحی مالی مهم است. بدون Finance، همه‌ی تلاش‌ها در نطفه خفه می‌شود. این تأمین مالی‌ها باید بخشی از یک نظام تأمین مالی باشد، و نه کمک‌های مرحله‌ای. ایران فاقد نظام جامعی برای سرمایه‌ی پرمخاطره بوده و هنوز هم چنین سیستمی ندارد.
۴. با هر عنوانی که از این‌ها طرح‌ها یاد کنیم، مثلاً عنوان تجاری‌سازی پروژه‌های دانش‌محور، تجاری‌سازی R&D، یا چالش انتقال تکنولوژی، در پایان کارهمه‌ی این‌ها به نظام تأمین مالی کارآمد نیاز دارند.
۵. ضابطه‌ی نظام کارآمد نوآوری، اجرای پروژه‌های دانش‌بنیان، و تحقیقات کاربردی آن است که «ایده» به «بازار» برسد. بدین‌منظور:
• حجم ایده‌های تجاری با کیفیت باید افزایش یابد.
• این حجم بزرگ باید به‌درستی غربال شود.
• بُعد بازار باید با سرعت و در مراحل اولیه وارد این فرایند شود.
• و پروژه‌ها مبتنی بر کار مراکز تحقیقاتی معتبر باشد.
۶. برای اجرای پروژه‌های دانش‌محور باید به سؤال‌های زیر پاسخ داد:
• چه‌گونه بازده‌ی بالاتری از مطالعات دانش‌محور داشته باشیم؟
• مشوق‌های مالیاتی چه باشد؟
• چه مشوق‌هایی دانشگاه‌ها برای تجاری‌سازی تحقیقات لازم دارند؟
• قدرت نظام مالی برای حمایت از پروژه‌های جدید و دانش‌محور چه‌گونه است؟ (صندوق‌های سرمایه‌ی مخاطره‌آمیز، بازار ایده، تأمین سرمایه‌های اختصاصی، بودجه‌های عمومی و نظامی، …)
• آیا همه‌ی اجزای بالا مجموعه‌ی واحدی را تشکیل می‌دهند؟
۷. برای این‌که از ایده به صورت‌حساب مشتریان برسیم، به بیان ساده، مراحل زیر را داریم:
مطالعات پایه
مطالعات کاربردی
تجاری‌سازی/انتقال تکنولوژی (expansion, start-up, seed)
نظام تأمین مالی در این مراحل مختلف کدام است؟ چه‌گونه اطمینان حاصل شود که تلاش‌ها در این زمینه به بازار دانش مناسبی منتهی می‌شود؟

۸- • بخش خصوصی‌کم‌تر به سرمایه‌گذاری در مراحل اولیه علاقه دارد.
• در این فرایند MKT Failure وجود دارد.
• بخش عمومی (دولتی) می‌تواند هرجا خلاء بازار باشد، وارد بازار شود.
• اقدامات دولت در این حوزه باید همراهی و کار مشترک با بازار باشد، و نباید رقیب بخش خصوصی شود و با آن‌چه در اقتصاد crowd-out نامیده می‌شود، جای بخش خصوصی را تنگ کند. دولت باید از آن بخش خصوصی حمایت کند که خط سابقه و فعالیت مناسب و مقیاس اقتصادی (مقیاس به‌صرفه) دارد. پس باید سراغ سازماندهی رفت.
۹. اگر درخواست از دولت، افزایش وجوه صندوق برای پروژه‌های دانش‌محور، نو، یا R&D است و می‌خواهیم صندوق طرح‌های دانش‌محور را تأمین کند، باید به علایق دولت هم توجه شود. دولت علاقه‌مند است این وجوه به مطالعات درست اختصاص یابد و در اختیار مراکز علمی معتبر قرار گیرد و پراکنده توزیع نشود.
• PPP درست تعریف شود.
• دفاتر انتقال تکنولوژی در دانشگاه‌ها یا دفاتر مشترک دولت ـ بخش خصوصی یا R&D بنگاه‌ها کارآمد باشند.
• نظام تأمین مالی برای تجاری‌سازی تحقیق مستقر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیوگرافی دکتر حسین عبده تبریزی

حسین عبده تبریزی در سال ۱۳۳۰ در تهران متولد شد. در سال ۱۳۵۲، همزمان مدرک کارشناسی مدیریت از مدرسه‌ی عالی بازرگانی و کارشناسی زبان انگلیسی از مدرسه‌ی عالی ترجمه را دریافت نمود. در سال ۱۳۵۳، تحصیلات خود را در رشته‌ی مدیریت بازرگانی در مرکز مطالعات مدیریت ایران (وابسته به دانشگاه هاروارد) در سطح کارشناسی ارشد ادامه داد و تحصیلات عالی خود را در سطح دکترای رشته‌ی امور مالی و بانکداری در مدرسه‌ی عالی بازرگانی منچستر در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.

سابقه‌ی تدریس دکتر عبده به سال ۱۳۵۴ بازمی‌گردد. از آن زمان تاکنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور استاد مدعو بوده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه‌ی طباطبایی، مؤسسه‌ی عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه و دانشگاه امام صادق (ع) تنها برخی از مؤسساتی است که دکتر عبده در آنها به تدریس دانش مالی پرداخته است.

حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی شامل حل‌وفصل بانکی، مدل‌هاي كنترل ريسك، نظارت بر بازارهای سرمایه، معرفت‌شناسی مالی، تأمین مالی بخش مسکن و مالی رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران است.

دکتر عبده تبریزی مترجم کتاب‌های فیزیک مالی، خطر و بازده، ارزشيابی، مدیریت مالی (دو جلد)، مبانی بازارها و نهادهای مالی (دو جلد) و چندین کتاب دیگر است. وی هم‌چنین مؤلف کتاب‌های بازار آتی، مالی املاک و مستغلات، مالی شرکت‌ها (دو جلد)، افته‌هایی در مدیریت مالی، افته‌هایی در مالی شرکت‌ها، مجموعه‌ی مقالات مالی و سرمایه‌گذاری (دو جلد)، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار، فرهنگ اصطلاحات مالی و سرمایه‌گذاری و بازار دارایی‌ها در دهه‌ی ۹۰ شمسی است. وی عضو هیأت تحریریه‌ی نشریه‌های متعدد و از جمله صاحب‌ امتیاز روزنامه‌ی سرمایه بوده است که در دولت احمدی‌نژاد توقیف شد. صدها مقاله از وی در نشریه‌های دانشگاهی و مطبوعات کثیرالانتشار منتشر شده است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی حسین عبده تبریزی به شرح زیر است:

رئیس هیأت‌مدیره‌ی شركت خدمات پژوهش و مشاوره‌ی مالی تابان‌خرد (امروز-۱۳۸۵)

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار (۱۳۹۷-۱۳۹۲)

رئیس هیأت مدیره‌ی لیزینگ بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۵)

رئیس هیأت مدیره‌ی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران (۱۳۸۹-۱۳۸۶)

مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه‌ی نوین (۱۳۸۹-۱۳۸۷)

مديرعامل شركت تأمین سرمایه‌ی اقتصاد نوین (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبير كل مؤسسه‌ی توسعه‌ی صنعت سرمايه‌گذاري ايران (۱۳۸۷-۱۳۸۵)

دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (۱۳۸۴-۱۳۸۲)

رئیس هیأت ‌مدیره‌ی بانک اقتصاد نوین (۱۳۸۲-۱۳۸۰)

رئيس هيأت‌‌مديره و مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري ساختمان ايران (۱۳۸۰-۱۳۷۶)

خدمات عمومی

به عنوان فعال بخش خصوصی و استاد مالی، دکتر عبده به‌ویژه در سه دهه‌ی اخیر در حوزه‌ی خدمات عمومی به شکل داوطلبانه فعال بوده است. در حوزه‌ی خصوصی‌سازی، کارایی بازار بدهی و قانون بازار سرمایه به‌ وزرای امور اقتصادی و دارایی؛ در حوزه‌ی بازار رهن، سیاست‌گذاری زمین و صندوق‌های مستغلات به وزرای راه و شهرسازی؛ و در طیف گسترده‌ای از نهادهای پولی و مالی در حوزه‌های مختلف مالی به بانک مرکزی، بانک‌ها، بیمه‌ها، بازنشستگی‌ها، خیریه‌ها و دیگر نهادهای مالی مشورت داده است. این خدمات همچون تدریس وی در دهه‌ها‌ی گذشته افتخاری بوده است. دکتر عبده طی این سال‌ها به طور افتخاری عضو هیأت امنای دو مؤسسه‌ی آموزشی؛ عضو هیأت تنظیم بازار برق؛ عضو هیأت علمی ده‌ها کنفرانس و سمینار؛ داور، سردبیر یا عضو هیأت تحریریه‌ی چندین نشریه علمی، مجله و روزنامه؛ داور یا عضو هیأت علمی رویدادها و جشنواره‌های علمی مختلف بوده است.